2 Flätor
75 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 paket saffran
1½ dl socker
3/4 dl kesella
½ tsk salt
1.5 liter vetemjöl
Fyllning:
200 gram riven mandelmassa
200 gram rumstemprerat smör
- blanda ihop till jämn smet.
Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen och häll på mjölkblandningen, rör tills jästen är löst. Stöt saffran och socker i en mortel och blanda ner i mjölkblandningen. Har du ingen mortel går det bra att bara blanda direkt ner.
Tillsätt kesella och salt. Blanda i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 minuter. Knåda sedan degen och dela i 6 bitar. Rulla varje bit till en orm på 60 cm, kavla den sedan 10cm bred och bred på fyllningn, rulla ihop igen. Fläta sedan ihop 3st ormar, jäs 20-30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar