Vad är nu detta?

Här kommer jag att skriva ner alla mina favoritrecept på löpande band, alla recept är beprövade och goda!

Tanken är också att varva dessa med bilder och tips från hemmets matlagning - beprövat och nya utmaningar.



måndag 19 april 2010

Saffransfläta

2 Flätor

75 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 paket saffran
1½ dl socker
3/4 dl kesella
½ tsk salt
1.5 liter vetemjöl

Fyllning:
200 gram riven mandelmassa
200 gram rumstemprerat smör
- blanda ihop till jämn smet.

Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen och häll på mjölkblandningen, rör tills jästen är löst. Stöt saffran och socker i en mortel och blanda ner i mjölkblandningen. Har du ingen mortel går det bra att bara blanda direkt ner.
Tillsätt kesella och salt. Blanda i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 minuter. Knåda sedan degen och dela i 6 bitar. Rulla varje bit till en orm på 60 cm, kavla den sedan 10cm bred och bred på fyllningn, rulla ihop igen. Fläta sedan ihop 3st ormar, jäs 20-30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar